PDR HAKKINDA MERAK EDİLEN HERŞEY


PDR HAKKINDA MERAK EDİLEN  HERŞEY


Meraklısına harika bilgiler veren sayfamızda sizlerle pdr hakkında önemli bilgiler vereceğiz.



Öncellikle" pdr ne demek?" sorusuyla başlayacak olursak kimi zaman Pdr ya da Rpd olarak farklı kısaltmalarla anılmakta Psikolojik danışmanlık ve rehberlik anlamına gelmektedir.

Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilerin ilgi, yetenek ve kişilik özelliklerini gerçekçi ve ayrıntılı olarak tanımalarına, kendilerine açık eğitim, meslek ve iş olanakları hakkında bilgilenmelerine, başkaları ile iyi iletişim kurabilme, doğru kararlar verebilme becerileri geliştirmelerine yardım eden kişidir.


Psikolojik Danışma Nedir?
Psikolojik danışma bireyin kendini anlaması, problemlerini tanımlaması ve çözüm yolları üretmesi, kararlar alması, kapasitesini kendine uygun düzeyde geliştirmesi, çevresiyle uyumlu ve sağlıklı ilişkiler kurabilmesi için uzman kişilerce verilen profesyonel yardım sürecidir.
Rehberlik Nedir?
Rehberlik bireyin en verimli şekilde gelişmesi ve tatminkâr uyum sağlamasında gerekli olan seçimleri, yorumları, planları yapmasına, kararları vermesine yarayacak bilgi ve becerileri kazanması ve uygulaması için kişiye verilen sistemli, profesyonel bir yardımdır.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Uzmanı Kimdir? Ne İş Yapar?
Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) uzmanı bireyin kendini anlamasına, problemlerini çözmede gerçekçi kararlar almasına, çevresindeki olanakları tanımasına, kapasitesini kendine uygun düzeyde geliştirmesine, çevresine sağlıklı ve dengeli bir uyum sağlamasına yardım eden profesyonel meslek elemanıdır.

PSİKOLOJİK DANIŞMANIN (REHBER ÖĞRETMENİN) GÖREVLERİ


·        Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel eğitim kurumlarında çalışan rehber öğretmen (psikolojik danışman) başlıca şu görevleri yerine getirir.

·        Gözlem, olay kaydı (Anektod), dereceleme ölçekleri,otobiyografi, sosyometri tekniği, gibi öznel teknikler ile yetenek testleri, ilgi envanterleri,  kişilik envanterleri gibi ölçme araçları kullanarak öğrencilerin, çeşitli özelliklerini tanımalarına yardımcı olur,
·        Öğrencilerin, meslekler, meslek edinme yolları, yarım veya tam zamanlı iş olanakları, iş arama teknikleri, verimli çalışma, sağlığı koruma, boş zamanları değerlendirme yöntemleri konularında bilgilenmelerini sağlar,

·        Bireysel olarak ve/veya grupla görüşme (Psikolojik danışma) yapar, danışanı dinler, yansıtma, yorumlama gibi tekniklerle öğrencilerin sorunlarının kaynağını anlaması ve çözüm yolu bulmasında danışana yardımcı olur,

·        Yapılan yardımların ne derece etkili olduğunu izleme araştırmaları ile belirler,

·        Öğretmenlere, rehberlik görevini yerine getirmelerinde yardımcı olur,

·        Ana babalara çocuklarının eğitimi konusunda danışmanlık yapar,

·        Özürlü öğrencileri belirler, ilgili tedavi ve eğitim kurumlarına gönderir.

" Pdr bölümü mezunları neler yapar?"

 Mezun olan kişiler psikolojik danışman unvanını alarak geniş bir yelpazede çalışma imkânı bulabilmektedir. Öncelikli çalışma alanları devlet okullarında veya özel okullarda bulunan rehberlik servisleridir. Bunun yanı sıra Rehberlik ve Araştırma Merkezleri (RAM), Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri, Anaokulu ve Kreşler, Özel Psikolojik Danışma Merkezleri, Adalet Bakanlığı, Spor ve Gençlik Bakanlığı, Sağlık ve Sosyal Hizmetler gibi çok çeşitli alanlarda çalışabilirler. Kişinin kendini geliştirmesi durumunda çalışma alanları özellikle özel kurumlarda oldukça artış gösterecektir. Ayrıca dört yıllık eğitimin ardından kişilerin kendine ait danışmanlık ofisi açması da mümkündür. 

Devlet okullarının rehberlik servislerinde veya devletin diğer kurumlarında görev yapabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan yeterli puanın alınması gerekmektedir.

Özellikle devlet okullarında öğretmenlik yapmayı hedefleyen bireyler için, bölümü özel üniversitede veya devlet üniversitesinde okumuş olmak bir ayrım yaratmaz. Fakat kişinin kendini geliştirecek seminer ve eğitimlere katılması, alanı takip ederek çeşitli araştırmalar yapması, öğrencilik hayatında mümkün olduğunca uygulamaya zaman ayırması, farklı okullarda veya çalışmak istediği alanda gözlem yapabilmesi henüz mesleğe başlamadan fark yaratmasında önemli bir rol oynayacaktır.

Bir diğer konu ise "Pdr bölümü nasıl bir bölümdür ve bölüme nasıl girilir?"

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) bölümü, üniversitelerin Eğitim Fakültelerine bağlı dört yıllık eğitim veren bir lisans bölümüdür. Bünyesinde Eğitim Fakültesi bulunduran hemen her okulda mevcut olan bölüme yerleşebilmek için öğrencilerin  bu bölüme yerleşmek için  LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 ( Matematik ) ve LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı-3 ( Edebiyat-Coğrafya ) testlerine girmek zorundadır.Tm-3 puan türünde yeterli başarıya ulaşmaları gerekmektedir.Zorunlu hazırlık programı uygulanan üniversiteler dışında pdr (psikolojik danışmanlık ve rehberlik) bölümünde eğitim süresi 4 yıldır.

 Bu sorular dışında merak edilen diğer sorular ise; 

  "Pdr bölümünden MEB’e atanmak için neler yapılmalı?"

MEB’e atanmak için Genel kültür+ Genel Yetenek+ Eğitim Bilimleri ve ÖABT (öğretmenlik alan bilgisi testi) testlerine girmeniz gerekmektedir.



                                       

 




Pdr bölümü mezunları nerelerde çalışabilmektedir ?

Bölüm mezun olanlar psikolojik danışman olarak, devlet ve özel okullarda, rehberlik ve araştırma merkezlerinde, üniversite psikolojik danışma merkezlerinde, askeri birliklerde bulunan psikolojik danışma ve rehabilitasyon merkezlerinde, serbest olarak çalışabilmektedirler. 


Pdr bölümünde en iyi olan üniversiteler hangileridir ?

Bu konuda net bir şey söylemek olanaksızken Boğaziçi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi en yüksek taban puanı ile öğrenci almışlardır.

Pdr bölümü mezunları ne kadar maaş almaktadır ?

Mezunlar için birçok çalışma alanı bulunmaktadır ve bu çalışma alanlarına göre maaşları değişmektedir ancak MEB’de çalışmaya başlayan bir psikolojik danışman net 2.500 TL maaş + 600-720 arası ek ders almaktadır.

Pdr bölümünden mezunu psikiyatrist olabilir mi ?

Hayır. Psikiyatristler 6 yıl tıp eğitimi üzerine psikiyatri eğitim almış uzmanlardır.

Pdr mezunu psikolog olabilir mi ?

Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunları klinik psikoloji alanında yüksek lisans yaptıklarında "klinik psikolog" ünvanı alabilmektedir.
 
Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunları devlet hastanesinde çalışabilir mi ?Psikolojik danışmanlar devlet hastanesine atanamazlar ve orda çalışamazlar.
 
Rehberlik ve Araştırma Merkezinde çalışan psikolojik danışmanlar ne kadar tatil yapmaktadırlar ?


Rehberlik ve Araştırma Merkezinde çalışan psikolojik danışmanlar normal memurlar gibi yıllık 20 gün tatil yapmaktadırlar.



Bunların dışında en önemlisi şu kriterler göz önünde bulundurulmalıdır;



Derslerin çoğunlukla sözel ağırlıklı olması sebebiyle tercih etmek isteyen öğrencilerin akademik anlamda sözel başarılarının olması önemlidir. Dört yıl süresince Gelişim Psikolojisi, Ölçme ve Değerlendirme, Okullarda Gözlem, Grupla Psikolojik Danışma,  Psikolojik Testler gibi daha çok insan psikolojisini, çocuk gelişimini ve eğitimini esas alan dersler görülür. Ayrıca dördüncü sınıfta okuduğunuz üniversite tarafından ayarlanan zorunlu bir okul stajı bulunmaktadır. Hem akademik anlamda hem de mesleki yaşamda başarıya ulaşabilmek için insanlarla iyi ilişki ve iletişim içinde, duyarlı, hoşgörülü ve sabırlı olabilmek gerekli kişilik özelliklerindendir.


 PDR’nin insanla iç içe olan bir alan olması sebebiyle insanlarla iletişim kurmayı, onları etkin biçimde dinlemeyi ve anlamayı, empati kurmayı becerebilen ve seven; açık fikirli ve sosyal-duygusal zekası yüksek kişiler bu alanda başarılı olabilirler diyebiliriz.




 Kısacası sözlü ifade gücüne ve empati yeteneğine sahip,

·        Sosyal bilim ve sosyal yardım ilgisi gelişmiş,

·        Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen,

·        Sağlıklı bir iletişim ortamı sağlayabilen,

·        Dikkatli, işine özen gösteren,

·        Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan,

·        İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgörülü, sabırlı,

·        Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen,

·        Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, yaratıcı kimseler olmaları gerekir.
















Psikoloji Ve PDR Arasındaki Fark?


Genellikle birbirine yakın olduğu düşünülen Psikoloji ve PDR insanlarla iletişim kurma bakımından benzerlik gösterse de oldukça farklı çalışma alanlarına sahiptir. Psikolojik danışmanların çalışma alanları daha çok eğitim kurumları olduğundan lisans süresince görülen dersler de buna yöneliktir. Psikoloji mezunlarının ise asıl çalışma alanları hastanelerdir ve daha çok insan psikolojisi ile psikolojik rahatsızlıklar üzerine eğitim alırlar. Yani psikolojik danışmanlar sorunu önleme, tespit etme ve gerekli durumlarda ilgili yerlere yönlendirme işlemi uygularken, psikologlar tanı koyulmuş hastalara tedavi işlemi uygular diyebiliriz. Bir psikolojik danışmanın asıl görevi bireyin toplumsallaşma sürecinde ortaya çıkan aile, akran, eğitim yaşamı gibi sorunlarıyla ilgili bireye danışmanlık hizmeti verme; bireyin kendisini tanıyarak, kendisi için en doğru olanı seçmesine yardımcı olmaktır.



PDR (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık) bölümü üniversitenin eğitim fakültelerinde yer alırken psikoloji bölümü fen-edebiyat fakültelerinin bünyesinde yer almaktadır. Her iki bölüm de 4 yıldır.
İki alanla ilgili bariz fark verilen unvanla alakalıdır. Psikoloji bölümünden mezun olanlara psikolog unvanı verilir. PDR mezunları ise Psikolojik Danışman unvanını alırlar. Ancak okullarda rehber öğretmen olarak anılırlar. Son MEB PDR yönetmeliğinde ilk defa parantez içinde dahi olsa Psikolojik Danışman unvanı girmiştir. (Ayrıca çalıştıkları kurumlara göre de unvanları değişebilmektedir)
Çalışma alanları bakımından her iki branş hemen hemen kesiştikleri yerler var. Öncelik PDR mezunlarının olmakla birlikte pedagoji eğitimlerini tamamladıkları taktirde psikoloji bölümü mezunları rehber öğretmen olabiliyor. 
Psikoloji ve PDR mezunları kendine özel psikolojik danışma bürosu açabilir mi?
Şuan ki mevzuatla elbette açabilirler. Ancak bunun için klinik psikoloji alanında lisans yada doktora eğitimi alması gerekiyor. 
İkinci bir yol Aile danışmanlığı eğitimi alınarak bu konuda bir merkez açılabilir yada bu merkezlerde görev alınabilir.
Bu bölümlerde okumak isteyen öğrenciler genel kişilik yapıları bakımından benzerdir. İnsanı sevmeleri, bireyi dinleme motivasyonuna sahip olmaları beklenir. Analiz ve sentez yetenekleri güçlü olmalıdır. Genel kültür yönünden kendini geliştirmeye açık olmalıdır. Hoşgörülü ve sabırlı olmalıdır.
Psikoloji mi PDR mi tercih etmeliyim?


Bu sorunun cevabı sizin mezun olduktan sonra ne yapmak istediğinize bağlı olarak değişir. Okulda yada diğer eğitim kurumlarında çalışmayı istiyorsanız elbette ki PDR bölümünü tercih etmelisiniz. Yok eğer ben kesinlikle eğitim kurumlarında çalışmak istemiyorum, özel çalışacağım yada psikoloji mezunlarını alan bazı devlet kurumlarında çalışacağım diyorsanız o halde psikoloji bölümünü tercih etmeniz uygun olacaktır. Kısaca bunun yanıtı sizde saklı.



PDR'nin Hizmet Alanları


PDR Bölümünün Artıları;


  • Üniversiteden üniversiteye zorluk derecesi değişerek  genelde zorlanmadan okursunuz.



  • Bölüme ilgiyle geldiyseniz 3 ve 4. sınıflardaki stajlar keyifli geçer.


  • KPSS ye hazırlanırken herhangi bir kaygı hissetmezssiniz yalnız bu durum değişebilir.



  •  PDR dediğinizde "ooo çok iyi bölüm" denmesi gururunuzu okşar.



  • PDR Kongreleri çok eğlenceli ve dolu dolu geçer.


PDR Bölümünün bulunduğu Üniversiteler:


Marmara Bölgesi

Boğaziçi Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi
Maltepe Üniversitesi
Marmara Üniversitesi
Sakarya Üniversitesi
Uludağ Üniversitesi
Yeditepe Üniversitesi
Kocaeli Üniversitesi
Aydın Üniversitesi
Çanakkale Üniversitesi
Akdeniz Bölgesi
Çukurova Üniversitesi
Mersin Üniversitesi
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi


Atatürk Üniversitesi
İnönü Üniversitesi
Adıyaman Üniversitesi
Kafkas Üniversitesi
İbrahim Çeçen Üniversitesi
Gaziantep Üniversitesi

 

Ege Bölgesi


Dokuz Eylül Üniversitesi
Ege Üniversitesi
Pamukkale Üniversitesi

 

İç Anadolu Bölgesi


Ankara Üniversitesi
Gazi Üniversitesi
Hacettepe Üniversitesi
Selçuk Üniversitesi
Ahi Evran Üniversitesi
Başkent Üniversitesi
Anadolu Üniversitesi
Aksaray Üniversitesi
Erciyes Üniversitesi
Osmangazi Üniversitesi

 

Karadeniz Bölgesi


19 Mayıs Üniversitesi
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Gaziosmanpaşa Üniversitesi
Karadeniz Teknik Üniversitesi
Giresun Üniversitesi
Amasya Üniversitesi

 

K.K.T.C


Doğu Akdeniz Üniversitesi
Yakın Doğu Üniversitesi
Girne Amerikan Üniversitesi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi -


Bunun dışında aşağıda yer alan videoyu izleyerek daha fazla bilgi edinebilirsiniz.Bir başka yazımızda görüşmek dileğiyle.........
































PDR İLE İLGİLİ KARİKATÜR VE CAPSLER BİRAZ DA GÜLELİM














Aşağıda yer alan videoyu izleyerek de Pdr hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle.......












Yorumlar

  1. Pdr hakkında bilinmesi gereken ne varsa burada:)))

    YanıtlaSil
  2. Yazınız bilgilendirici. Teşekkür ederim.
    Ancak Yıldız Teknik Üniversitesi'ni eklemeyi unutmuşsunuz. Ayrıca biz bölümü okurken pek yattık diyemem. Her gün yazılan raporlar, etkinlikler, sınavlar, finaller, stajlar, ödevler... Sonu gelmedi açıkçası. En az bir mühendis bir mimar kadar (belki daha fazla) emek verdik.
    Ayrıca puanlarımız düşük olduğu için bu bölümü yazmadık. Hukuk iyi üniversitelerde rahatlıkla tutarken biz bu bölümü yazdık. Bu bilgiyi de eklerseniz daha bir hoş durur diye öneride bulunmayı uygun görürüm. :)
    Kendinize iyi bakın kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  3. selamlar, Hatay'da HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİNDE pdr bölümü bulunmaktadır :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar